Ce este un router Wireless sau Wi-Fi?

Odată cu ieftinirea laptopurilor şi smartphone-urilor, multe persoane au optat pentru un gadget mobil (telefon sau laptop cu Wi-Fi), în loc de un PC. Aşa că, pentru conectarea la Internet a fost nevoie de un router wireless (adică fără fir) iar mulţi nu ştiu ce este un asemenea dispozitiv. A se nu se confunda cu alte dispozitive de reţelistică. Deci, în acest review voi spune ce este un router wireless şi ce este Wi-Fi-ul, şi voi face şi o recomandare.

Router-ul (ruter) este un dispozitiv care poate conecta două sau mai multe calculatoare sau laptopuri la Internet în acelaşi timp, prin cabluri sau unde emise de la antena (antenele sau reţele Wi-Fi) acestuia. Numele acestuia vine de la verbul „a ruta”, adică a direcţiona. Acestea sunt pentru conexiuni de Internet ADSL (cu IP dinamic) sau fibră optică (IP static).

Wi-Fi este precum bluetooth-ul numai că este mai puternic, adică are o rază de transmisie/recepţie mult mai mare (zeci de metrii).

Fiecare router are un sistem de operare propriu sau program (IOS), memorie flash, procesor sau memorie RAM. Instalarea şi configurare lui poate să fie uneori destul de dificilă deoarece fiecare firmă vine cu propriul soft. Nu voi intra în detalii tehnice deoarece nu cred că interesează pe careva. A avea un ruter fără fir (wireless) înseamnă să ai Internet pe raza sa de acţiune (între 10 şi 50 de metrii). Deci, dacă ai un laptop cu Wi-Fi (reţea fără fir sau prin unde) şi un asemenea dispozitiv poţi să te conectezi la ‘net în toată locuinţa, conectându-te la reţea fără cabluri.

Recomandare

O recomandare este modelul D-Link DIR 600 care este unul foarte bun, are preţ bun Vezi prețul special de azi » şi este unul de nota 4 din 5.

Din faţă
Conexiuni

Preţul este modic, astfel acest router fără fir costă 89 lei. Şi sper că răspunsul meu la întrebarea: Ce este un router Wireless şi ce este Wi-Fi-ul, a fost unul bun şi că v-am recomandat un gadget destul de bun.

Te-ar mai putea interesa

7 comentarii la „Ce este un router Wireless sau Wi-Fi?”

  1. Eu nu am laptop as putea cu un router din asta sa captez sau sa amplific semnal wifi pt smartphone cu wifi mentionez ca am semnal dar e slab multumesc

  2. da acum stiu ce este router numai ca trebuie cumva sa platesc ceva adica ptr tot internetul pe care il folosesc trebuie sa am aabonament ? sau cum e odata ce lai cumparat il introduci in priza si ai internet gratis ? fara sa platesti nimic ?

  3. as vrea si eu router … pt spartphone …dar de unde pot lua si ce imi trebuie la el? imi trebuie un fir pt a conecta?

  4. am internet cu un modem huawei e 3131pentre a receptiona semnalul de la acesta la o tablet pot folosi un AP TL-WA5210 G

  5. Suntem mai multi colegi conectati la wi-fi de la patronul unde lucram. Pentru ca suntem intr-un camp semnalul este slab iar un coleg si-a cumparat router si bineinteles ca l-a parolat iar noi restul ne conectam acum mai greu! Sau deloc. Este din cauza colegului cu routerul wireless? Ce ne propuneti sa facem?

  6. Un router suportă undeva la maxim 2-3 dispozitive (laptopuri, telefoane etc) pe wifi. Cea mai ieftină variantă e să conectați laptopurile prin cablu LAN la router (sunt 4 astfel de porturi la router). Altă alternativă (cea scumpă) ar fi să cumpărați un router mult mai puternic (ceva de genul TP-LINK Archer C3200).

Comentariile sunt închise.