Asus X52JE-EX202D

În acest review, voi scrie despre acest laptop Asus X52JE-EX202D care se aseamănă mult cu Asus X52JE-EX166D şi este unul foarte bun deoarece are placă video dedicată de la ATI Mobility Radeon şi procesor i3-350M cu placă video integrată. Acesta se poate confunda cu frăţiorul mai mare din seria K, Asus K52JE-EX194D. Preţul acestuia este undeva la plus un router de la EDIMAX cadou în valoare de 109 lei, şi cred că m-ar tenta să-l încerc şi eu. Mulţi nu ştiu ce-i bun, şi anume faptul că are două plăci video este avantaj pe care un laptop cu până în 2.200 de lei nu-ţi oferă. Şi anume, poţi comuta între ele pentru a-ţi gestiona autonomia laptopului, deoarece placa video integrată consumă mai puţină energie.

Nu voi intra în detalii cum şi câtă energie consumă, dar un lucru este cert, dacă vrei să vezi filme în format HD nu ai nevoie neaparat de placa dedicată deoarece cea integrată are suport HD. Numai dacă doriţi să vizionaţi filme în format Blu-Ray cred că ar fi recomandată placa video de la ATI. Un laptop cu doar o placă video (dedicată) probabil va scoate ceva mai mult zgomot, iar autonomia laptopului va fi ceva mai mică, chiar dacă are procesor dual core.

Este cea mai bună soluţie pentru pasionaţii de jocuri deoarece are placă video dedicată de 512MB, şi chiar dacă are numai 2 giga de rami ar trebui să ştiţi că aceştia sunt dispuşi doar pe un slot, al doilea fiind liber. Poţi lua 2 giga de RAM cu numai .

Poze

Tastatură
Lateral

Plusuri şi minusuri

Ca plusuri, X52JE-EX202D are procesor i3 de tip 350M la 2,2GHz, ecran de tip LED foarte clar la o diagonală de15,6 inci cu o rezoluţie de 1366 cu 768 pixeli, memoria este de tip DDR3 la 1066MHz (are două sloturi din care doar unul este ocupat de 2G), placa video dedicată ATI 5470 de 512MB. Ca şi caracteristici speciale acesta mai vine cu cititor de carduri, tehnologie SRS pentru sunet, cameră web şi difuzoare integrate. Ca porturi, acesta are următoarele: VGA, trei USB-uri, HDMI etc. Un alt plus ar putea fi tastatura numerică care poate fi utilă uneori.

Placa video este nouă şi suportă DirectX11 cu Pixel Shader versiunea 5.0, fiind mai bună decât contracandidata sa de la nVIDIA, GeForce 310M de 1GB, care are Pixel Shader 4,1 şi suport DirectX10,1. Dacă nu mă credeţi verificaţi topul plăcilor video de la Benchmark.

Ca minusuri, hard disk-ul are numai 5400 de rotaţii pe minut, puteau băga 4 giga de ram în laptop, iar sistemul de operare putea fi Linux.

Alternativă cu ceva mai mulţi rami

O alternativă de laptop Asus cu 3GB dispuşi pe două sloturi este Asus K52JE-EX194D la circa . Nu ştiu cum se comportă ramii acestui laptop pentru că sunt 2+1, adică nu sunt pe dual channel. Dacă erau 2+2, adică pe dual-channel aveai cu 30-40% mai multă performanţă.

Concluzie

Este un model de laptop X52JE-EX202D cu i3 nou apărut, care este bun din toate punctele de vedere: design (maro-negru lucios), funcţionalitate (bun pentru jocuri, muzică şi Office), performant (are cele mai bune specificaţii pentru un asemenea preţ) şi este ieftin (preţ destul de competitiv).

Te-ar mai putea interesa

7 comentarii la „Asus X52JE-EX202D”

  1. Daca ar fi sa aleg intre acest Asus model ex202d al seriei X52JE si modelul ex194d… l-as cumpara pe acesta deoarece daca pun inca 2 gb de ram voi avea 4 giga in dual channel si va fi mai ieftin decat celalalt. la exterioe arata la fel si nu as putea face o alta departajare decat la capitolul configuratie. pentru jocuri.. sunt bune numai ca nu poti seta cine stie ce detalii dar cu siguranta ruleaya toate jocurile astazi. am nevoie urgent de un laptop si probabil voi opta pentru acesta pentru ca este chiar mai ieftin decat un lenovo sau hp.

  2. DA, doar un model – ex194d – care este K52JE numai că acesta este X52JE. K52JE a avut probleme, dar se pare că un update la BIOS a rezolvat problema.

  3. Modelul de mai sus nu poate rula jocurile noi. Sa fim seriosi, placa asta video este buna pentru multimedia, nu gaming. Un FIFA 11 sau un Crysis are nevoie de minim 1 GB video. Modelul este bun pentru banii acestia, dar sa nu ne amagim ca este foarte bun si in gaming…pentru ca nu este pregatit pentru asa ceva.

  4. Foarte bun pentru gaming nu e, dar e bun. Un laptop cu placă video pe 128 biţi costă mult mai mult (sunt Acer-uri la 2600 lei, dar au 1 an garanţie) şi nu ştiu dacă ar fi aşa de accesibil pentru toată lumea.

  5. Acest model întradevăr nu este de gaming, dar atunci pentru ce au mai băgat această placă video dacă nu merg jocuri precum FIFA 11? Din câte ştiam eu acest joc merge la detalii maxime şi pe Intel HD Graphics la circa 21 fps-uri. Cât despre Crysis, pot spune că majoritatea detaliilor pot fi setate la maxim, bineînţeles cele mai utile. Dar cu toate detaliile setate la high, jocul va rula cu circa 15 fps-uri, deci nu chiar fluent.

  6. am tot auzit de bios. as vrea va rog sa imi ziceti de unde pot face rost de acest program si cum il pot instala
    Astept raspunsuri :-*

Comentariile sunt închise.