Asus X409FA, laptop mic și ieftin cu cititor de amprente

Laptopul Asus X409FA este un alt model accesibil de la acest brand care poate fi pus pe lista de dorințe. Este vorba de o serie de laptopuri și pot fi mai multe configurații ori culori. Modelul care vi-l prezint are un finisaj pe gri și cu o tastatură de culoare neagră, care iasă ușor în evidență. E destul de portabil și s-ar putea să nu vedeți mari diferențe între acesta și unul de 15 inci. Unele dotări lipsesc dar și așa mi se pare inutile deoarece aveți tehnologii wireless pentru acces la internet sau periferice (WiFi ac, respectiv bluetooth 4.1).

Alternativele sunt destul de multe dar nu toate sunt la fel de accesibile și bine dotate. Cititorul de amprente este tot mai des întâlnit și în anii precedenți îl vedeam doar pe laptopuri de tip business are aveau prețuri cam piperate. Nu este cazul aici pentru că acum avem o soluție portabilă, performantă și accesibilă. Vine la un preț bun Vezi prețul special de azi ».

Ecranul de 14 inci e unul cu imagine de 1366 cu 768 pixeli, iluminarea e una LED. Procesorul nu e foarte cunoscut dar e prezent doar pe laptopurile ieftine. E vorba de un Intel Celeron N2830 care e destul de bun chiar dacă e un Celeron. Placa video e una destul de simplă, adică e Intel HD Graphics.

O configurație office nu are componente foarte performante, dar puteți pune, de exemplu, un SSD mai mare dacă 256GB vi se pare puțin. Suportă medii de stocare mari sau poate optați pentru soluții externe. Un har disc nu mai reprezintă o opțiune, deoarece ne-am obișnuit ca totul să pornească rapid. Placa video e cea Intel din procesor deci performanțele sale sunt limitate. Pentru a juca jocuri 3D noi, e nevoie de o placă video mult mai scumpă, iar seriile ROG sau TUF oferă și sistem de de răcire mai avansate.

Plusuri: are doar 1.6 kilograme, cititor de amprente, USB 3.2, bluetooth, SSD M.2, este fiabil și portabil.
Minusuri: nu are ecran Full HD, dar autonomia este mai bună la un laptop cu ecran HD.

Asus X409FA face parte dintr-o serie nouă și care se adresează celor cu un buget mic. Există diverse variante, dar cu Intel Core i3 este de ajuns și memoria RAM este perfectă pentru taskuri zilnice. Doar laptopurile de gaming sau profesionale au nevoie de 16GB.