Placa video Sapphire Ati Radeon HD 6950 2GB ediţia Dual Fan (cu două coolere) e una dintre cele mai performante modele de pe piaţă cu chipset AMD. Aceasta se adresează gamerilor profesionişti iar dacă doriţi să înlocuiţi actuala placă video cu acesta, vă recomand o sursă mai mare – de cel puţin 650 W. Spun asta deoarece la overclocking şi va mări considerabil performanţele dar şi consumul. Pe lângă faptul că vine cu absolut toate ieşiri necesare are şi toate tehnologiile de la AMD. Cele mai importante tehnologii sunt CrossfireX (combinaţi două plăci video), Eyefinity (posibilitate de folosire a mai multor monitoare – ideal pentru Shootere sau jocuri cu maşini) dar mai sunt şi altele. Deci veţi putea jocuri precum Skyrim la maxim şi la rezoluţii superioare. O alternativă în acelaşi buget e modelul Radeon HD 6950 de la Gigabyte. Pentru a achiziţiona această componentă aveţi nevoie de un buget generos deoarece are un preț bun Vezi prețul special de azi ».
Poze
Specificații tehnice
Procesorul are o frecvenţă de 800 MHz, Pixel Shader versiunea 5.0 şi tehnologie de fabricaţie 40 nm. Memoria de 2 GB GDDR5 are o frecvenţă de 5000 MHz cu BUS de 256 biţi. La capitolele dotări şi tehnologii are: suport OpenGL 4.1, DirectX 11, tehnologii AMD (Catalyst Control Center, Stream, Anti-aliasing, Eyefinity, CrossFireX Multi-GPU, Avivo HD dar şi altele) Dolby TrueHD şi DTSHD Master Audio.
La rezoluţie de 1080p, placa a obţinut următoarele rezultate Benchmark: 70 fps în F1 2010, 101 fps H.A.W.X. 2, 43 fps în Just Cause 2, 31 fps Lost Planet 2, 62 fps în Metro 2033 etc. În load, s-a menţinut la 230 W, 61 de grade şi 66 dB. Iar în idle, a avut un consum de 64 de W, 25 de grade şi la 39 dB. Rezultatele plăcii sunt după cum ne-am şi aşteptat. Putem spune că se adresează celor ce vor să joace jocurile actuale la rezoluţie 1080p şi detalii maxime. Pentru aceasta aveţi nevoie de un desktop nou cu componente noi şi deci performante. Am pus şi un clip cu performanţele plăcii video AMD:
Păreri pro și contra achiziției
Plusuri: consum mic în load, performanţe bune, raport performanţă/preţ foarte bun, răcire foarte bună, preţ acceptabil, nu necesită o placă de bază specială (în caz nu nu vă gândiţi la un viitor Crossfire) etc.
Minusuri: necesită alimentare suplimentară (două mufe cu 6 pini).
Concluzie
În acest buget veţi găsi câteva alternativă dar acelea nu sunt multe, iar dacă doriţi să optaţi pentru acesta, vă invit să vizionaţi clipul de mai jos: