Sapphire AMD Radeon HD 7970

Placa video Sapphire AMD Radeon HD 7970 e primul model lansat de AMD din seria 7000. Procesorul grafic a acesteia e realizat la tehnologie 28 nm iar arhitectură mai optimizată, astfel încât furnizează performanţe ridicate la un consum de energie mic. Cică, e cea mai performantă placă video care are un singur procesor având un procesor la o frecvenţă de 925 MHz (poate fi overclockat la mai mult cu Powertune), o interfaţă nouă pe 384 de biţi cu o lăţime de bandă a memoriei de peste 264GB/sec care se conectează la o memorie generoasă de 3 GB de tip GDDR5. Deci dacă nu v-aţi upgradat PC-ul, e timpul să faceţi ce v-aţi propus deoarece acest model are un consum decent de energie deoarece sursa recomandată e una de 500 W. Însă trebuie să fie una mai nouă deoarece necesită alimentare cu 8 şi 6 pini (cablurile adaptoare pentru alimentare sunt incluse). O alternativă mai performantă (dar şi mai scumpă) e HD 6990 de la Gigabyte. Însă, Radeon HD7970 are un preț bun Vezi prețul special de azi ».

Poze

Cabluri şi adaptoare
Placa

Specificații tehnice

7970 de la acest producător are următoarele ieşiri: HDMI (1.4a), DVI şi două DisplayPort-uri (1.2). Pentru a satisface orice „cârcotaş”, vine cu adaptoare corespunzătoare (se pot vedea şi în poza de sus): cablu adaptor 8 pini -4 pini, adaptor DVI – VGA, adaptor mini DP – DP, adaptor mini DP – HDMI, cablu adaptor 6 pini – 4 pini dar şi alte cabluri (cablu HDMI 1.4a de 1.8 metrii şi Crossfire Bridge). O parte din acestea vă pot fi de folos în special dacă vreţi să conectaţi trei monitoare (Eyefinity). Memoria acesteia e de 3 GB şi are o un BUS de 384 de biţi la o frecvenţă de 5500 MHz.

HD 7970 e şi prima placă video cu slot PCI Express 3.0, deci o recomandarea ar fi să vă luaţi o nouă placă de bază dar va funcţiona decent şi pe un slot 2.0. Cred că acesta e singura placă video cu chipset AD care suportă un număr aşa de mare de tehnologii: HD3D, Eyefinity 2.0, CrossFire, Discrete Digital Multi-Point Audio, Catalyst, suport Dolby TrueHD and DTSHD Master Audio, PowerTune, App Acceleration, PowerPlay cu ZeroCore Power, HD Media Accelerator, suport Cutting-edge Quad HD display support, TriXX dar şi altele.

În jocuri acesta are un consum undeva între 200 şi 250 W, iar temperaturile au ajuns până la vreo 81 de grade. Pe când în idle s-a menţinut la un nivel decent 40 de grade şi un consum de circa 20 W. Rezultatele în jocuri sunt foarte bune pentru un model cu un singur procesor: 50 fps pentru Crysis 2, 55 fps pentru Battlefield 3 şi 86 de fps pentru Dirt 3. Acesta rezultate au fost obţinute la o rezoluţie Full HD şi care pot să difere de la o configuraţie la alta.

Păreri pro și contra achiziției

Plusuri: foarte performantă pentru un model Single GPU, toate adaptoarele utile sunt incluse, vine cu noul slot PCI Express 3.0, are nevoie de o sursă modestă etc.

Minusuri: necesită două alimentări suplimentare.

Concluzie

Această placă grafică numită AMD Radeon HD 7970 şi oferită de Sapphire e o alternativă ieftină la un HD 6990 dar şi la alte modele mai vechi. Prezentarea acestei plăci video începe pe la 0:50 🙂 :

Te-ar mai putea interesa