Sapphire AMD Radeon HD 7950

Placa video Sapphire AMD Radeon HD 7950 OC de 3GB e realizată pe aceeași tehnologie – 28nm – ca și modelul HD 7970, însă nu e mai performantă. E al doilea model lansat de acest producător și speră ca plăcile sale să fie mai bune decât cele NVIDIA. Întradevăr, sunt cele mai bune plăci video cu un singur procesor, în special dacă e vorba de 7970. Există două modele HD 7950 unul e „simplu” iar celălalt e model gata overclockat (procesor de 900 MHz). Având în vedere performanțele sale, eu aș recomanda chiar și modelul mai scump deoarece oferă performanțe destul de bune iar sistemul de răcire e ajutat de două și nu de un singur cooler. Alte diferențe nu veți găsi, nici măcar la capitolul suport sau porturi. Modelul OC are un preț bun Vezi prețul special de azi ».

Poze

Cel cu un singur cooler
Modelul OC

Specificații tehnice

Indiferent pentru care veți opta, ambele au două alimentări cu 6 pini, iar porturile sunt: două mini DisplayPort-uri, DVI și HDMI. Au slot de tip PCI Express 3.0, procesor de 810/900 MHz, tehnologie de fabricație 28 nm și memorie de 3GB la 5000 MHz. Această memorie are un BUS de 384 MHz și e de tip GDDR5. Pe partea de suport și tehnologii are: OpenGL 4.2, DirectX 11, CrossfireX MultiGPU (pentru a funcționa cu încă o placă video identică sau cu una cu același tip de suport), Eyefinity 2.0, DTSHD Master Audio, HD3D etc. Față de versiunea anterioară, versiunea Eyefinity 2.0 aduce tehnologia 3D. Pe partea de răcire și deci și design, veți găsi o diferență semnificativă.

În mode idle, s-a menținut la circa 30 de grade iar în load a ajuns la circa 69 de grade. În urma testelor făcute, rezultatele sunt cam așa: 7255 puncte în 3DMark 11, 60 fps în Battlefield 3, 87 fps în Dirt 3 și 83 fps în Batman Arkham City.

Păreri pro și contra achiziției

Plusuri: toate adaptoarele posibile sunt incluse în pachet chiar și cele pentru alimentare, performanțe mari, răcire eficientă și aveți de ales între două modele.

Minusuri: prețul nu mi se pare un minus în special dacă luăm în considerare prețul lui 7970.

Concluzie

Chiar dacă nu e mai performantă decât 7970, e destul de rece și are un consum foarte bun, motiv pentru care nu aveți nevoie de o sursă prea mare. Dacă optați pentru 7950 OC, performanțele sale se vor apropia destul de mult de 7970 și deci e cea mai bună alternativă la 7970. Jos am pus un clip cu despachetarea sa:

Te-ar mai putea interesa