Lenovo ThinkPad Edge E430

Un astfel de laptop Lenovo ThinkPad Edge E430 vine în diverse configurații, unul sunt de tip office iar altele vin cu plăci video dedicate. Însă toate au cititor de amprentă, motiv pentru care e o soluție pentru cei care vor să-și securizeze mai bine datele. E disponibil în trei culori dar numai culoarea capacului diferă. Bineînțeles îl recomand cel cu placă video dedicată mai bună. Am apreciat că toate vin cu procesoare Core i5 din care două două sunt Sandy Bridge iar restul sunt din seria Ivy Bridge. Dacă nu sunteți un gamer înrăit și vă doriți un laptop performant vă recomand cel cu GT 610M. Dar cel cu GT 630M, poate rula cam orice la detalii medii dar și maxime. Acela are și un preț bun Vezi prețul special de azi ».

Poze

Așa arată
Tastatura

Specificații tehnice

Procesorul e unul obișnuit adică nu e unul low voltage (care are și o frecvență scăzută) și e unul care poate fi găsit și pe alte laptopuri. Eu vă recomand cel cu Ivy Bridge deoarece are și o placa Intel HD Graphics 4000 care bineînțeles e mai nouă dar și mai performantă. Ecranul său e de 14 inci și e unul obișnuit adică de tip LCD cu iluminare LED. Memoria sa RAM e de tip DDR3 și are o capacitate satisfăcătoare – 4GB la o frecvență de 1600 MHz. Faptul că mai are un slot liber, aveți posibilitatea să mai puneți încă 4GB de RAM. Acest mic upgrade vă este de folos doar dacă optați pentru modelele cu plăci video NVIDIA (fie GT 610M fie GT 630M).

Ambele plăci video NVIDIA au o memorie video proprie însă 630M e pe 128 de biți care presupune performanțe mai mari. Capacitatea hardului său e de 750GB care cred că e decentă chiar și pasionații de filme. Iar pentru configurațiile cu Sandy bridge, e vorba de unul de 500 GB. Spre deosebire de 610M, 630M are o memorie de 2 GB care presupune mai multe detalii în jocuri.

Dotările sale sunt cele obișnuite dar prezintă și câteva dotări speciale: bluetooth, trei porturi USB 3.0, cameră web HD și cititor de amprentă. Autonomia de funcționare e și ea impresionantă deoarece în modul economic atinge 6 ore și ceva. Am pus și un clip cu performanțe acelei plăci video și am ajuns la concluzia că merită încercat acest laptop.

Păreri pro și contra achiziției

Plusuri: e ușor, tastatură antistropi, sistem de operare pe 64 de biți, protecție antișoc pentru HDD, configurații foarte bune și îmi place nuanța de albastru aleasă pentru modelul de gaming.

Minusuri: nu și-l permite oricine.

Concluzie

Acest ThinkPad Edge E430 de la Lenovo e un laptop de 14 inci ideal pentru studenți, elevi sau pentru cei care au nevoie de un gadget portabil la locul de muncă. Având în vedere prețul, cred că e un model decent deoarece raportul performanță/preș e bun și nu veți găsi un model mai fiabil ca acesta.

Te-ar mai putea interesa