Intel Core i7 3930K SandyBridge

Cel mai nou și cel mai tare Intel e procesorul Intel Core i7 3930K SandyBridge E care din 30 noiembrie 2011 e disponibil și în România la un preț bun. Față de restul procesoarelor i7 acesta are socket 2011, 6 nuclee și un car de tehnologii (pentru unii utile, pentru alții inutile). Dacă e să-l compar cu modelul de i5-2500k nu aș prea putea să o fac deoarece sunt două modele diferite și provin din generații diferite. i5-ul e pe socket 1155, iar i7-ele e pe socket 2011. Iar din prisma nucleelor, acel i5 are 4, iar modelul i7 are 6.

Prețul procesorului i7-3930K e bun, dar e estimativ deoarece în momentul când scriu articolul nici nu a apărut pe piață. Evident că există procesoare Intel care costă și 4000 lei, dar acelea sunt pe socket 1366 și au performanțe oarecum similare. Eu recomand acest i7 din prisma raportului calitate/preț deoarece are un preț mediu (nicidecum exagerat), iar performanțele sunt peste medie (înspre extrem). Preţul bun Vezi prețul special de azi ».

Poze

Cutia
Top benchmark

Specificaţii tehnice

Intel i7 3930K are o frecvență de peste 3000 megaherți și un cache la nivelul 2 de 12 mega și din păcate poate opera doar pe 64 biți. Deci dacă o să încercați să instalați un Windows pe 32 biți pe calculatorul dotat cu așa ceva nu o să puteți. Oricum sistemele de operare pe 64 bit au multe avantaje suplimentare printre care faptul că pornesc mai repede. E bine cu Intel a luat măsura să facă un procesor doar cu capabilități 64bit deoarece multă lume încă se mai leagă de Windows XP care e un OS problematic și care nu oferă performanțe prea bune în jocuri sau sarcini solicitante.

Această generație de i7 vine cu tehnologii ca Turbo Boost, Hyper-Threading, Enhanced SpeedStep, Virtuakization și altele. Evident că sunt multe tehnologii de care probabil n-o să vă folosiți (cum e cea de virtualizare care o folosesc cei care rulează sistem de operare în sistem de operare), dar e bine că le are.

Fiind un procesor Extrem e normal să consume curent pe măsură, dar fiind Intel consumul e de doar 130W.

Păreri pro şi contra

Pro: are 6 nuclee, e un model nou (apărut la sfârșitul lui 2011), frecvența maximă e de 3,8 giga (cea normală e de 3,2), prețul e modic și e perfect pentru un sistem desktop de gaming. Alt plus ar fi faptul că acestui i7 Sandy Bridge-E i se poate face overclocking deoarece e deblocat (unlocked).
Contra: plăcile de bază pentru aceste procesoare costă undeva la 800 de lei.

Concluzie

i7-3930k este un procesor destinat celor care vor să aibă cel mai bun procesor disponibil pe piață, dar nici să nu fie prea scump. Alături găsiți și o prezentare video (review) foarte bine pusă la punct.

Te-ar mai putea interesa