Intel Core i3-8100 Coffee Lake, procesor Quad Core socket 1151

Procesorul Intel Core i3-8100 Coffee Lake face parte din cea mai nouă familie și se adresează tuturor utilizatorilor fie că vreți doar să folosiți aplicații office, fie că vreți să jucați jocuri. Chiar dacă se folosește de aceeași tehnologie de fabricație – 14 nm, veți găsi câteva îmbunătățiri – 4 nuclee, 4 threaduri, 6 MB Cache, placă video Intel UHD 630, suport pentru memorie RAM 2400 MHz. Pot spune că e cu circa 30% mai performant decât generația Kaby Lake și la fel de performant ca un i5-7400 Kaby Lake (am pus demonstrația de la final).

Prețul e foarte bune dacă e să-l comparăm cu generația precedentă, doar că plăcile de bază sunt destul de scumpe. Vine la un preț bun Vezi prețul special de azi ».

Placa de bază trebuie să aibă chipset 300 pentru a fi compatibilă, deci chiar dacă e vorba de aceeași tehnologie, e nevoie de un upgrade suplimentar. Chiar dacă e vorba de socketul 1151, e vorba de o generație mai nouă (v2).

Procesorul lucrează la o frecvență de 3600 MHz care e destul de bună pentru un Quad Core. Consumul nu a crescut cu noua generație și îmi place că e inclus coolerul stock. Nu are sens să alegeți un sistem de răcire aftermarket, doar dacă alegeți unul unlocked (K). Răcirea lichidă e puțin mai eficientă dar diferența nu e foarte mare între cele două.

Păreri pro și contra

Noua generație e făcută pentru a rula conținut 4K, dar nu cred că s-a referit la gaming 4K. Bineînțeles, cele mai scumpe modele sunt dedicate gamerilor înrăiți și se instalează pe configurații foarte scumpe. Acest procesor e un început bun chiar și dacă vă plac jocurile, dar și restul componentelor sunt foarte importante. Sunt destul de puține desktopuri construite cu acest procesor, motiv pentru care trebuie să faceți unul pe componente.

Chiar dacă plăcile de bază sunt destul de scumpe, sunt variante de gaming care pe viitor vă vor fi utile în special dacă vreți să înlocuiți modelul Intel Core i3-8100 cu unul mai avansat (i5 sau i7). Acest Core i3 e un început foarte bun dacă aveți un buget limită și pe parcurs puteți face și alte upgrade-uri.

Te-ar mai putea interesa