Gigabyte AMD Radeon HD 6990

Placa video Gigabyte AMD Radeon HD 6990 e cea mai performantă placă grafică la ora actuală cu chipset AMD și se pare că e oferite doar de un singur producător motiv pentru care nu prea aveți alternative. Aceasta necesită două surse de alimentare suplimentară (mufe cu 8 pini). E destul de interesant că nu vine cu porturi HDMI doar cu DiplayPort-uri (4 la număr). Deci în pachet veți găsi cablu CrossfireX, adaptor MiniDP->DVI (activ și pasiv) și MiniDP->HDMI. 6990 are și un consum pe măsură motiv pentru care aveți nevoie de una dintre cele mai bune surse de pe piață. Vine ca alternativă la modelul Radeon HD 6970. Având în vedere performanțele, are un preț bun Vezi prețul special de azi ».

Poze

Așa arată

Specificații tehnice

Frecvența procesorului e de 830 MHz  și e realizat la tehnologie de fabricație 40 nm. Capacitatea memoriei RAM e de 4 GB de tip GDDR5 la o frecvență de 5000 MHz la un BUS de 256 x2. La capitolele conectori și suport stă foarte bine după cum am precizat și anterior. Având în vedere consumul din jocuri, necesită o sursă de 750 W și doi conectori cu 8 pini (sunt incluși în pachet în caz că nu are sursa).

În jocuri la rezoluție 1920 cu 1200 pixeli  precum Battlefield Bad Company 2 acesta a scos 120 fps, dar și în alte jocuri sa descurcat de minune: Metro 2033 – 87 fps, Far Cry 123 fps ș.a.m.d. În model load placa a avut un consum de 476 W iar în idle de 174 W. Am rămas foarte uimit de faptul că temperatura s-a menținut sub 90 de grade în load iar în idle la 48 de grade. Spre deosebire de GTX 580, răcirea nu e chiar așa de eficientă însă e mai bună decât la modele 6970 sau GTX 480. Jos am pus un clip în care puteți vedea cam cum ați putea să vă așezați monitoarele în caz că aveți de gând să vă luați 3 sau 5 monitoare (trebuie să vină cu obține de rotire 180 grade):

Păreri pro și contra achiziției

Plusuri: performantă,sistem de răcire eficient, nu necesită o placă de bază specială, poate rula fluent cam orice la rezoluție Full HD etc.

Minusuri: consum mare, preț piperat și nu e cea mai bună placă a momentului.

Concluzie

Chiar dacă nu se află pe locul 1 în topul plăcilor video, e mai tare ca multe modele de pe piață și are un sistem de răcire mai eficient ca la altele iar specificațiile sunt foarte satisfăcătoare. Jos am pus un clip cu un sistem realizat cu această placă video:

Te-ar mai putea interesa