Ghid de cumpărături

Deoarece am văzut că multă lume nu știe cum să aleagă un laptop, telefon, televizor sau orice alt aparat și apelează la diferite persoane m-am gândit să fac un mic ghid de cumpărături.
Acest ghid vine de la o persoană care are mai multe tangențe cu tehnica decât oricare „informatician” ori „inginer de sistem de baltă”. Niciodată nu e o idee bună să te iei după un habarnist cu facultăți de IT care au absolvit facultatea prin cumpărarea diplomei cum e cazul multor „ingineri de baltă”.

Alegerea unui telefon
În primul rând alegerea unui telefon nu se face în general niciodată la recomandarea unui „specialist”, ci în funcție de ce-ți place (ca design) ori dacă acel telefon îți reflectă personalitatea sau statutul social. În ziua de azi un telefon nu e doar un accesoriu, ci un obiect care le arată altora ce statut social ai ori ce statut social ai vrea să ai.
Niciodată să nu alegi un telefon în funcție de preț deoarece vei da greș. Asta pentru că un telefon ieftin nici nu e prea bun.
În ziua de azi telefoanele au ajuns să aibă utilitate similară, chiar dacă prețurile variază extrem de mult. De exemplu un Allview V1 Viper I are aceeași utilitate precum un HTC One M7, chiar dacă unu costă 700 lei, iar celălalt undeva la 2000. Însă, altcumva e perceput cineva cu un Allview și altcumva cel cu HTC.
Mulți aleg să cumpere telefoane la negru (fără factură ori fără garanție) deoarece economisesc vreo câteva sute de lei, însă acele telefoane sunt unele furate, iar dacă se strică atunci poți să-l arunci la gunoi… Cel mai bine e să cumperi telefoane de la magazine cunoscute cum e cel de aici.

Alegerea unui laptop
Marea greșeală care o fac mulți atunci când își cumpără un laptop e că o fac în funcție de preț și brand. O alegere corectă ar fi una în funcție de configurație. Astfel:

  • dacă vrei un laptop pentru școală te orientezi înspre ceva cu 4GB RAM, procesor dual core (de la Celeron în sus) și placă video integrată cum e Lenovo G5030;
  • dacă vrei ceva pentru multimedia atunci alegi ceva cu 4GB RAM, procesor dual core (Intel i) și placă video dedicată (eu recomand pe cele cu Nvidia deoarece au Optimus) cum e Asus x550;
  • pentru jocuri ar fi modelele cu 8GB RAM, procesoare i de la Intel și cipuri grafice foarte capabile. Două modele ok ar fi Lenovo Y5070 și Acer V5-573G. Iar, dacă ești un maniac atunci cel mai bine ar fi să alegi un Asus RoG.

Deci, când vine vorba despre o nouă achiziție nu trebuie să te orientezi neaparat înspre un brand, ci înspre o configurație și înspre ce ai nevoie de la acel produs. Și, niciodată să nu cumperi produse fără factură (implicit produsele fără factură nu au nici garanție), eu recomandând în general să cumpărați de la magazine online deoarece la unele există posibilitatea returnării produsului după 30 de zile . 😉

Profită de promoțiile de aici!

Lasă un comentariu