Dell Peju/Latitude ST

Tableta Dell Peju (numită şi Dell Latitude ST) este o tabletă cu procesor Core i5 şi ecran de 10 inci cu rezoluţie 1366 cu 768 pixeli pe care vom admira sistemul de operare Windows 7 sau probabil un Windows 8. După cunoscutele Dell Opus One, Gallo, Sterling şi Silver Oak, a sosit şi rândul modelului Dell Peju (Dell Latitude ST). Iniţial a fost numită Dell Peju, dar se pare că acest producător încă nu s-a decis pentru numele final al acestui model. Oricum acesta nu va fi ultima tabletă de genul, vor vedea modele precum Rosemount (7 inci) şi Streak Pro (10 inci). O tabletă care ar putea să apară mai repede e tableta convertibilă Dell Latitude XT3.

Dacă ar trebui să o comparăm tableta Dell Latitude ST cu un laptop, nu cred că specificaţiile tehnice ar fi mai diferite cele ale unui laptop. Tableta Dell Latitude ST are un procesor Core i5, echipat cu o placă video Intel HD Graphics, două USB-uri 2.0, o memorie RAM de 4 giga DDR3 şi hard disk de 64 giga de tip SSD sau unul de 120 de giga. Dell Peju va avea şi un slot pentru card de tip MicroSD şi creion special.

În colţul ecranului va avea o cameră web de 1.3 MP pentru videotelefonie, şi o cameră principală de 5 MP pentru a fotografia şi a filma evenimente sau peisaje. Dacă dorim să o folosim pentru vizionarea de filme 1080p (Full HD) şi nu suntem mulţumiţi de ecran de 10.1, puteţi să o conectaţi la un TV sau monitor cu ajutorul ieşirii HDMI sau mini-VGA.

Accesul la internet este oferit de tehnologia Wi-Fi sau poate de un modem 3G. Din păcate Dell Peju va fi mai groasă şi mai grea decât tabletele cu platforma Android. Mai precis, tableta Peju va avea circa 860 e grame, o grosime de 1.2 cm şi o baterie de 5500 mAh de tip Li-Ion care va oferii o autonomie de la 6 la 8 ore. Sincer mă cam îndoiesc că va fi chiar aşa de mare, mai degrabă 5 ore.

Lansarea tabletei Latitude ST va avea loc prin octombrie, deci o vom vedea pe piaţă abia prin decembrie-ianuarie. Nu ştiu dacă va fi disponibilă şi în România deoarece va fi scumpă (peste 1000 de dolari) şi românii în general preferă pe cele cu Android deoarece sunt mai ieftine, portabile, rapide şi oferă o autonomie mult mai mare.

Nu înţeleg de ce se optează pentru configuraţii aşa de puternice pentru tablete. Acest gen de configuraţie va oferii o autonomie mică şi nu prea există aplicaţii care să necesite aceste specificaţii. Mai bine lansau un sistem de operare cu cerinţe hardware mici, special pentru tablete şi care să ofere o utilizare unică datorită unei interfeţe ceva mai interesante. Probabil că Windows 8 va avea acea interfaţă dar cu siguranţă va cere multe resurse hardware.

Nu ştiu cât succes va avea Peju deoarece mulţi sunt obişnuiţi cu acest tip de sistem de operare şi nu vei putea face mai multe chestii pe tabletă decât pe laptop, poate chiar mai puţine (jocuri şi editare 3D). Nu există poze cu această tabletă Dell Latitude ST dar când va fi lansată, voi pune câteva ca să vă faceţi o idee cam cum arată şi dacă chiar îşi merită banii.

Te-ar mai putea interesa