Celestron LCM 60

Dacă sunteți pasionați ai astronomiei și nu de citit în stele și sunteți în căutarea unui telescop modern, ușor de utilizat și care să aibe un preț oarecum accesibil, acest telescop Celestron LCM 60 (refractor computerizat) e recomandarea mea deoarece se adresează amatorilor. Spre deosebire de modelul Celestron AstroMaster 130 EQ, acesta vine cu tehnologia NexStar cu control computerizat. Și anume are o telecomandă cu care puteți introduce și identifica (căutător StarPointer) în mai puțin de 5 minute unul dintre cele peste 4.000 de obiecte (galaxii, stele, planete, sateliți etc.) aflat în baza de date. Puteți să-l îndreptați de exemplu spre Lună, iar acesta va căuta obiectul dorit într-u timp foarte scurt. Seria LCM are o montură computerizată (ușor de folosit) și cuprinde trei modele fiecare având un alt diametru (60, 80 și 114 mm). După cum observați acesta are un diametru de 60 mm și o distanță focală de 700mm. Are un preț bun Vezi prețul special de azi »

Poze

Așa arată
Telecomanda NexRemote

Câteva specificații tehnice

Celestron LCM 60 e un refractor din gama LCM deci e computerizat. Acesta poate mări până la 142x având o magnitudine stelară de 11.4. Ocularele folosite sunt de tip Plossl 25 mm, 9 mm. Oglinda are o diagonală de 1.25 inci. Montura e una altazimutală motorizată și e însoțită de o baterie internă care trebuie încărcată din când în când. Atunci când căutați un obiect trebuie să știți că acesta are diverse viteze de urmărire. Un astfel de gadget poate fi un cadou ideal pentru începători deoarece puteți descoperi multe obiecte cerești sau chiar și terestre.

Păreri pro și contra achiziției

Plusuri: LCM 60 are un cadru din aluminiu deci poate fi transportat cu ușurință având o greutate de numai 4.5 kilograme, suport pentru accesorii, ușor de montat, pachetul include și un CD cu informații utile din lumea astronomiei – „The Sky” sau „Cerul”, dar și hărți care pot fi scoase la imprimantă pentru a explora cerul.

Minusuri: nu există posibilitatea de a filma/fotografia în condiții optime un obiect, dar să nu credeți că la altele se poate. Probabil că la cele profesionale se poate face acest lucru.

Concluzie

Acest Celestron LCM 60 e recomandarea mea pentru amatori și pentru e are un preț modic având în vedere că unul profesional are un preț peste 4.000 lei. Poate fi folosit precum o lunetă obișnuită pentru a explora chiar și partea terestră doar cu capabilități superioare în vizionarea diverselor peisaje sau obiecte. Am pus și o mică prezentare a acestei serii – LCM – de la Celestron:

Te-ar mai putea interesa