Celestron AstroMaster 130 EQ

Recomand un telescop Celestron AstroMaster 130 EQ cu design optic reflector newtonian tuturor celor care vor să facă primii paşi în astronomie, adică amatorilor. Greutatea sa nu este un plus dar suportă accesorii şi datorită componentelor (de calitate, dar ingenios realizate) din care e construit are un preţ mic.

Normal că există telescoape mult mai bune şi mai moderne cum ar fi Celestron LCM 60 (e un telescop computerizat tot pentru începători) însă niciunul nu e la fel de ieftin şi bun în acelaşi timp.
Preţul acestui model e mic având un preţ bun Vezi prețul special de azi » şi cred că ar fi un cadou bun pentru pasionaţi de stele sau alte corpuri cereşti deoarece nu costă prea mult.

Poze

Gata asamblat
Din lateral

Specificaţii tehnice şi caracteristici

Telescopul Celestron AstroMaster 130 EQ face parte din gama Astro Master şi are nişte detalii tehnice care pe mulţi i-ar lăsa cu gura căscată în sensul că nu ar şti cu ce se mănâncă. Cele mai importante specificaţii ar fi designul optic care e reflector newtonian, mărirea teoretică maximă de 307 ori, dimensiunea tubului de 61 centimetri şi trepiedul care e din oţel.
Despre reflectoarele newtoniene, adică cele cu obiectiv cataoptric, trebuie spus că sunt telescoapele propriu-zise şi funcţionează prin adunarea şi focalizarea luminii cu ajutorul unei oglinzi poziţionate pe partea din spate a aparatului.

Păreri pro şi contra

Scriam la început că acest telescop e ieftin deoarece are componente ieftine şi mai exact vreau să spun că preţul mic al acestuia se datorează caracteristicii de reflector newtonian. Astfel ca avantaje ale acestei caracteristici ar fi faptul că are oglinzi (şi nu lentile, iar oglinzile sunt mai ieftine decât lentilele), faptul că e compact (este portabil datorită oglinzilor cu distanţe focale de circa 12000 milimetri), au aperturi mari (pentru urmărirea galaxiilor, roiurilor stelare şi nebuloaselor), are diametre mari (pentru vizualizarea de taliilor fine, adică observaţii planetare sau lunare). Acestea ar fi motivele pro achiziţiei, pe lângă costul mic, iar contra achiziţiei ar fi faptul că nu e computerizat (ca la LCM 60).

Concluzie

Per ansamblu este un aparat foarte bun pentru cei care vor să se iniţieze în taina astrologiei şi probabil singurul impediment în calea achiziţiei ar fi preţul, dar dacă stăm să ne gândim bine… ce sunt 200 de dolari? Normal că sunt şi telescoape cu 100-200 lei, dar acelea sunt chinezării.
În cazul în care nu ştiţi să montaţi telescopul 130 EQ sau dacă vreţi să vedeţi cum arată atunci preview-ul de alături cred că vă va lămuri.

Te-ar mai putea interesa