Trebuie recunoscut că proiectoarele sunt o alternativă mai puțin costisitoare din punct de vedere financiar la televizoarele cu diagonala de unu-doi metri. În urmă cu ceva ani foloseai un proiector la predarea diferitelor lecții pe când acum poți să-l folosești la vizionat de filme și nu orice filme, ci filme 3D. Un astfel de proiector e videoproiectorul 3D BenQ SmartEco MX516 (numele corect e Benq MX516) și ar putea fi folosit și la jocuri gen Ghost Recon ori ce mai e la modă acum, însă e mai mult o soluție ideală pentru văzut filme. Nici nu costă prea mult deoarece are un preţ bun Vezi prețul special de azi » și pe acești bani cu siguranță nu îți poți achizitiona un TV de 2 metri. Din păcate ar trebui menționat că mai e nevoie să achiziționezi și un ecran de proiecție, dar nu e așa de scump. Dacă ai un perete mare și liber atunci poți proiecta pe el și scapi de achiziția unui ecran.
Poze
Se poate vedea că modelul MX 516 nu e foarte diferit de restul modelelor din seria 5 a celor de la BenQ și prin nu foarte diferit mă refer la aspectul său. E de culoare neagră, iar nativ e 16:9 (formatul imaginii), dar există posibilitatea setării a 5 moduri. Greutatea e una de 4 kilograme și nefiind mare se poate monta cu ușurință pe un suport special.
Specificaţii tehnice
BenQ MX516 are o rezoluție nativă de 1280 pe 800 pixeli și un aspect al imaginii, tot nativ, de 16 pe 9. Se poate vedea că rezoluția nu e chiar HD, ci HD+, dar aceasta nu e rezoluția maxim suportată deoarece suportă maxim 1600 pe 1200. Diagonala proiectabilă poate avea undeva la 0,7 metri, iar maximul e de undeva la 7 metri, adică cât o poartă de fotbal în lungime. Astfel, o să puteți proiecta fără vreo problemă pe o terasă ori la un cinema în aer liber. 😉
Păreri pro şi contra
Pro: arată bine, dacă vă interesează acest aspect; are un preț foarte mic în opinia mea; garanția fiind de 3 ani o să beneficiați de o fiabilitate maximă, iar cireașa de pe tort, dacă pot spune așa, e posibilitatea extinderii acesteia la maxim 5 ani; lampa ține undeva până la 6500 ore, dar această „performanță” poate fi obținută în modul economic.
Contra: era interesant dacă rezoluția nativă era de tip 720p , iar dacă formatul standard era de 4 pe 3 (puteți proiecta la 16 pe 9, dar trebuie selectat din meniu)… aceste lucruri pentru o economie de curent.
Concluzie
Dacă vrei să te uiți la filme la o calitate superioară, ori dorești să-ți amenajezi un mini cinema atunci un astfel de proiector ar fi foarte ok. Mai multe detalii poți primi vizionând clipul de alături (e la un model asemănător – MX516) care este un preview destul de reușit, însă prezentarea aparatului nu e realizată chiar în detaliu.