Asus X541UJ-DM430, laptop fără Windows 10 preinstalat

Asus X541UJ-DM430 e unul dintre multele laptopuri disponibile care nu au Windows 10 preinstalat, adică au FreeDOS, Endless OS sau Linux. În toate cele trei cazuri, laptopul e mai ieftin cu vreo 400 de lei și pentru mulți dintre voi e o sumă destul de mare. Bineînțeles, există și o variantă cu Windows 10 Home (modelul X541UJ-DM430T) care costă mai mult și pentru cei bani puteți lua un router wireless performant, un mouse și chiar un stick USB 3.0. Nu recomand instalarea unui sistem de operare mai vechi deoarece driverele sunt pentru Windows 10.

Arată destul de bine pe maro dar pot fi și alte culori pentru această serie (albastru, argintiu, alb, roșu). Vine la un preț bun Vezi prețul special de azi ».

Îmi place cum arată și e destul de ușor de întreținut pentru că nu sunt multe suprafețe lucioase și nu e în totalitate pe negru. Nu e nevoie de un procesor Kaby Lake sau unul din serii superioare (Core i5/i7) deoarece nu-l veți folosi pentru gaming sau aplicații profesionale de editare.

Nu poate fi prea ieftin deoarece oferă un SSD și un ecran 1080p. Acestea sunt dotări premium, adică nu le veți vedea pe toate laptopuri și le vom vedea mai des pe noile laptopuri care urmează să fie lansate. Poate rula jocuri datorită plăcii video dedicate dar să nu aveți pretenții mari că doar e un laptop office/multimedia.

Păreri pro și contra

Mi se pare suficient de portabil (2kg) și elegant, dar se putea renunța la anumite dotări pentru a fi mai subțire și ușor (card reader, iar memorie RAM să fie integrată). Observ că s-a renunțat deja la unitate HDD care e inutilă cât timp instalare oricărei aplicații se poate face rapid cu un stick USB 3.0 sau o descărcați de pe internet.

Asus X541UJ-DM430 trebuie luat în calcul deoarece nu mi se pare că are un preț cam mare, iar un model doar cu placă video integrată nu e cu mult mai ieftin (100-200 lei). Dacă nu sunteți siguri că veți face alegerea corectă, atunci vă recomand clipul de la final care e cu un laptop dintr-o serie destul de apropiată.

Te-ar mai putea interesa