Google Nexus 7

Una dintre cele mai așteptate tablete ale acestui an e tableta Google Nexus 7 de 8GB/16GB cu WiFi și a fost anunțat un preț de circa 199 dolari (fără taxe). E disponibilă în două variante, anterior menționate, dar și în două culori: black și white (doar spatele diferă). Aceasta e rezultatul colaborării între Google și Asus, de aceea poate fi găsită pe alte site-uri cu denumirea Asus Nexus 7 sau combinații cu „Asus”. Tableta de 7 inci se poate lăuda cu prețul său și cu un procesor Tegra 3 + ULP GeForce (e cunoscut pentru performanțele sale grafice).

Cred că un procesor Quad Core e puțin exagerat pentru actualul sistem de operare – Android 4.1 Jelly Bean, însă pe partea de performanțe grafice nu am ce comenta. Spun asta pentru că Tegra 3 consumă destul din baterie dar nu mult – bateria scoate până la 9 ore și ceva de autonomie (dacă alegeți anumite setări). Noua versiune de Android, aduce îmbunătățiri în special pe partea de fluiditate datorită proiectului denumit „Butter„. În rest, tableta are un ecran IPS cu rezoluție tipică, protecție Gorilla Glass, cameră foto/video cu filmare HD. Din păcate nu a apărut o varinată cu conectivitate 3G sau cu slot pentru card de memorie, dar cică va fi una cu 3G peste câteva săptămâni. Chiar dacă se vehiculează un preț de 199 de dolari, datorită taxelor, prețul din România mai mare. Cea cu 16GB are un preț bun Vezi prețul special de azi ».

Poze

Așa arată
Din spate

Dimensiuni și ecran

Chiar dacă a fost anunțat pentru iulie, în România va fi disponibil pe la sfârșitul acestei luni și cel târziu începutul lunii viitoare. E suficient de subțire și ușoară pentru o tabletă de 7 inci – 10.5 mm, respectiv 340 grame. Ecranul său are o rezoluție decentă și datorită tehnologiei LED, ecranul IPS LCD are culori mai vii și un contrast dinamic mare. Rezoluția de 1280 cu 800 e numai bună pentru astfel de tablete deoarece densitatea pixelilor e undeva la 215 ppi. Are și o protecție Gorilla Glass care protejează ecranul de zgârieturi.

Multimedia, memorie și conectivitate

Pe partea de multimedia are difuzoare, mufă audio 3.5 mm și o cameră de 1.2 MP care poate filma HD. Chiar dacă nu filmează cine știe ce, nu ști niciodată vei avea nevoie de ea. La capitolul memorie are 1GB de RAM, spațiu de stocare de 8GB sau 16 GB, însă suportul pentru card lipsește. Se poate apela la servicii online gen Dropbox, Flickr, Istagram, Facebook etc. dar și altele pentru muzică, fotografii, înregistrări etc. Are conectivitate Wi-Fi, NFC, microUSB 2.0 și bluetooth. Nu cred că vom vedea o tabletă Nexus 7 cu 3G deoarece nu s-a anunțat.

Performanțe

Noul sistem de operare numit Jelly Bean sau Android 4.1 aduce câteva caracteristici în plus, dar nu prea multe. Nu se poate observa cu ochiul liber fluiditatea acestuia dar există demonstrații pe Youtube (cu Galaxy Nexus). Procesorul Tegra 3 e cel mai cunoscut model pentru platformele mobile deoarece e oferit de un producător ca Nvidia. Pe partea de grafică, avem un ULP Geforce care redă filme 1080p și cele mai sofisticate jocuri 3D.

Dimensiunile sale sunt ideale pentru a fi ținută într-o singură mână și pentru a juca diverse jocuri, iar o prezentare corespunzătoare am pus-o în partea de jos:

Alte caracteristici

Asus Nexus 7 prezintă diverși senzori care se găsesc pe toate tabletele noi, browser HTML, GPS și vine cu câteva aplicații noi dar care se găsesc în Google Play în caz că aveți un Android mai vechi. Noul Android nu prezintă suport pentru flash dar s-ar putea ca pe viitor Google să găsească o soluție. Bateria sa oferă maxim 10 ore de funcționare chiar dacă tableta are un procesor Quad Core.

Păreri pro și contra achiziției

Plusuri: autonomia nu a fost afectată de procesorul cu patru nuclee, e primul gadget cu Android 4.1 JB, rulează orice joc, unghiuri bune de vizibilitate, construcție bună, se simte bine în mână datorită spatelui texturat etc.

Minusuri: lipsa suportului pentru card, dar varianta de 16GB cred că va fi suficient de încăpătoare (există soluții gen Dropbox).

Concluzie

Tableta Google Nexus 7 e o recomandare excelentă pentru un prieten care e pasionat de jocuri, navigare web și filme. Însă, până o să se mai ieftinească, Samsung P3110 e o alternativă bună deoarece are suport pentru card microSD și costă doar 1099 lei. Eu vă sfătuiesc să aveți puțină răbdare, deoarece se va ieftini cu timpul iar rezoluție superioară, procesorul și noul Android vor face diferența :). În cazul în care o să mai scadă prețul, spre 900-1000 lei, vânzările de tablete românești vor fi afectate. Am pus și o despachetare a sa, urmată de o prezentare generală:

Te-ar mai putea interesa