AMD A8-3800

Cei de la AMD au lansat noi generații de APU-uri, iar procesorul AMD A8-3800 face parte din generația nouă de A8. Față de procesoarele Buldozer (cum e modelul AMD FX 8120) aceste cipuri au integrate grafică Radeon HD și prețul nu e mare deoarece nu depășește pragul psihologic de 1000 de lei. Dacă Buldozerele au 8 nuclee, din păcate, A8-urile au doar 4 dar merg perfect pe Windows 7 fără vreun patch cum cică e nevoie pentru FX-urile noi. Acest procesor are patru nuclee și are o frecvență de 2,7-2,4 (normal) giga. Pe partea de cache (nivelul 2) stă decent deoarece are 4 mega, deci un mega pentru fiecare nucleu. Cum ziceam, aceste procesoare sunt mai deosebite deoarece au placă video integrată, iar modelul de față are un Radeon HD 6550D care e undeva la nivelul lui HD 3000 de la Intel sau chiar peste.

Prețul bun Vezi prețul special de azi →. Diferă în principal de promoțiile magazinelor, dar în opinia mea e un preț foarte bun pentru un procesor cu 4 core… poate chiar cel mai bun preț de pe piață.

Poze

Așa arată

Benchmark

Cei de la PassMark i-au dat un punctaj de 3251 puncte, iar Intel Core i5-2500K are un punctaj de 7449 puncte. Diferența se vede cu ochiul liber, DAR e doar un clasament al procesoarelor High End iar în jocuri și aplicații se comportă similar (Intel-ul e ceva mai bun în aplicații, dar AMD-ul e rege în jocuri).

Specificaţii tehnice

Din păcate AMD A8-3800 nu poate fi montat pe o placă de bază cu AM3+ deoarece e un model nou și suportă doar socketul FM1 (o placă de bază FM1 nu e scumpă, iar recomandarea mea ar fi o Gigabyte GA-A75-D3H). Ca orice procesor nou și acesta poate opera în mod 32 sau 64 biți, deci poate fi instalat un Windows pe 32 de biți pe calculatorul cu un astfel de cip, dar e de recomandat un sistem de operare pe 64 biți (de preferat Windows) pentru a fi detectată placa din cip.

E fabricat pe 32 nanometri și are suport pentru cel mai nou DirectX – Direct X 11, iar despre consumul de curent trebuie spus că nu e prea mare și nu depășește de 65 W. Despre încălzire nu trebuie să vă faceți mari griji deoarece vine cu un cooler la pachet, din moment ce e box, dar nu strică să cumpărați un cooler mai bun.

Placa Radeon HD 6550D e foarte puternică, dar în mod CrossFire se dezlănțuie și asta poate vi văzut în clipul de alături.

Păreri pro şi contra

Pro: e ieftin (costă puțin peste 500 lei) , în mod CrossFire se obțin performanțe peste medie în jocuri și e un procesor High End.
Contra: ca procesor nu e la fel de performant ca un i5 model nou.

Concluzie

AMD A8-3800 este un cip foarte puternic și bun pentru gaming, dar e de recomandat să folosiți și o placă video dedicată de la AMD în mod CrossFire pentru mai multe fps-uri și fluiditate.
Câte ceva despre procesorul de față și despre plăcile de bază compatibile poate fi urmărit în preview-ul de alături.

Placa de bază din clip e similară modelului Gigabyte GA-A75-D3H. 😉

2 comentarii la „AMD A8-3800”

Lasă un comentariu